Zondagmiddag 19 november organiseerde IHLIA LGBT Heritage, in samenwerking  met Theo Stokkink, een indrukwekkende boekpresentatie van zijn nieuwste boek Zwijgplicht.

Voor de totstandkoming van deze historische familieroman raadpleegde Theo het archief van IHLIA. Een van de hoofdthema’s in dit boek betreft namelijk het artikel 248-bis van het Wetboek van Strafrecht en de gevolgen daarvan.

Tegen de achtergrond van de Belgische vluchtelingencrisis tijdens WO I vertelt hij het verhaal van een homoseksuele kandidaat-notaris die in het Amsterdamse homoleven van die tijd te maken krijgt met het dan net aangenomen wetsartikel.

Forum

Voor deze gelegenheid had de schrijver een forum samengesteld dat bestond uit: Anna Tijsseling (studie homovervolging tijdens en na WO II), Coos Huijsen (eerste politicus ter wereld die uit de kast kwam), Gert Hekma (oud-docent homostudies) en John Welbergen (ervaringsdeskundige mbt de gevolgen van artikel 248-bis).

Onder leiding van Jaap van Straaten (docent notariële opleidingen aan de UU) reageerden zij, elk vanuit hun eigen deskundigheid, op een viertal fragmenten die door Theo werden voorgelezen. Ieder fragment had een thema:

  1. Invoering van artikel 248bis in 1911
  2. Coming out
  3. Verleidingen en de maatschappelijke aanpassing: de schijnvertoning
  4. De verstrekkende gevolgen daarvan

Anna Tijsseling benadrukte dat er sprake is van een vooruitgang (“We staan op de schouders van onze voorgangers”) waarbij jongeren een coming out minder belangrijk lijken te vinden. Coos Huijsen en Gert Hekma bestreden dit: ook nu moeten lhbt’ers voldoen aan de sociale normen en rekening houden met het feit dat er in deze tijd er nog steeds niet voldoende ruimte is voor de diverse vormen van samenleven en seksualiteit.

John Welbergen vertelde een aangrijpend verhaal over zijn relatie met matroos ‘Kees’ die hem naderhand chanteerde en tenslotte aangaf bij de politie. Dankzij artikel 248-bis belandde John voor een jaar in de gevangenis.

Ontroerende familiegeschiedenis

Hoewel de middag dus vooral over artikel 248-bis ging, vertelde de schrijver dat het achtergrondverhaal, een baby die tijdens een boottocht van Antwerpen naar Rotterdam vermist raakt en opgroeit in Nederland, zijn eigen familiegeschiedenis betreft.

De vervlechting van beide verhalen maakt van deze geschiedenis een interessant en ontroerend boek dat na afloop terecht gretig aftrek vond onder de aanwezigen.

De gevarieerde middag werd volgens goed gebruik afgesloten met een signeersessie van Theo Stokkink en een geanimeerde borrel.

Foto's: Basile Marée
Tekst: Aafke van der Mey en Thea Sibbel