0
Meter archief
0
Items beeldmateriaal
0
Boeken
0
Totaal aantal items
 • Hoe kun je de IHLIA-collectie raadplegen?
  1. Raadpleeg onze zoekmachine.
  2. Materiaal  uit onze collectie is niet uitleenbaar. Maak daarom een lijst (maximaal 12 items) met wat je graag wilt inzien en stuur deze naar info@ihlia.nl
  3. Wij nemen contact met je op over wanneer je het materiaal kunt inzien.
 • Zoeken
  Je kunt ons gehele archief doorzoeken via de online catalogus. Het is een handige zoekomgeving met allerlei toepassingen die je snel naar je gewenste zoekresultaat kan brengen, zoals de hulp van een Homosaurus (trefwoorden) en de mogelijkheid om je resultaten te filteren. Bovendien kun je meteen een selectie maken (maximaal 12 stuks) van het materiaal dat je wilt inzien en daarna eenvoudig via de mail naar ons opsturen.
 • Aanwinsten
  Onze collectie wordt geregeld aangevuld met nieuw materiaal. Je vindt bij de Aanwinsten altijd de laatste titels.
 • IHLIA heeft de grootste lhbt-collectie in Nederland en Europa. Lhbt staat voor lesbisch, homo, biseksueel en transgender. Of je nu op zoek bent naar een van de onmisbare naslagwerken of nieuwsgierig bent naar de enorme collectie affiches, foto’s en de meer dan 4100 aanwezige (inter)nationale tijdschriftentitels: IHLIA heeft het of weet waar het te vinden is.
  Grootste lhbt-collectie
 • Schorerbibliotheek
  In 1912 richtte jonkheer mr. Jacob Anton Schorer het Nederlandsch Wetenschappelijk Humanitair Komitee (NWHK) op. Met behulp van de bewaard gebleven catalogus met supplementen heeft IHLIA deze unieke historische bibliotheek grotendeels gereconstrueerd.
 • Van Leeuwenbibliotheek
  Het werk van Schorer werd overgenomen door Jaap van Leeuwen, één van de oprichters van het COC. Zijn collectie werd de basis van de Van Leeuwenbibliotheek, waarin onder andere ook de oude boekenverzameling van het COC werden ondergebracht.
 • Een onmisbaar deel van de IHLIA-collectie bestaat uit archieven van personen en organisaties die een belangrijke rol spelen of gespeeld hebben in de homo/lesbische emancipatiestrijd. Zonder IHLIA zou dit deel van het culturele erfgoed voorgoed verloren zijn.
  Persoonlijke en organisatiearchieven
 • Open Up!
  Open Up! is een project van IHLIA over de geschiedenis van de lhbt-emancipatie en -ontwikkeling in voornamelijk Centraal, Oost- en Zuidoost-Europa. Het doel is om het wereldwijd digitaal en online beschikbaar maken van een groot aantal tijdschriften en organisatiearchieven.
 • Soms weet je door de enorme hoeveelheid aan informatie niet waar je moet beginnen met zoeken of waar je het kan vinden. IHLIA helpt je graag!
  Hulp bij zoeken
 • Leeslijsten
  In onze leeslijsten vind je recente titels van boeken, artikelen en onderzoeken of scripties over verschillende aspecten van homoseksualiteit, biseksualiteit en transgenderisme.
 • IISG
  IHLIA beheert veel organisatie- en persoonsarchieven. Deze zijn ondergebracht bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en zijn aldaar raadpleegbaar.
 • Roze Kast
  In de Roze Kast vind je boeken en films die gaan over LHBT-thema’s. Samen met de Centrale OBA begon IHLIA met dit project, omdat in bibliotheken ‘roze’ boeken en films – als ze al aanwezig zijn – vaak niet makkelijk vindbaar en zichtbaar zijn.
 • Roze Levensverhalen
  Voor het project Roze Levensverhalen schrijven getrainde vrijwilligers de levensverhalen van homoseksuele ouderen.
 • IHLIA vindt het belangrijk dat de verhalen uit en over de lhbt-gemeenschap bewaard blijven. Zo kunnen ze niet alleen voor de huidige, maar ook voor toekomstige generaties gelezen, gezien en gehoord worden.
  Verhalen bewaren